Kursanmälan och antagningsrutiner
1. Du skapar ett konto på schoolsoft
- Välj skola
- Välj kurs/utbildning
2. Du bifogar:
- Eventuella betyg från grundskolan, gymnasiet eller motsvarande
- Personbevis
3. Du skriver ett personligt brev i fältet ”berätta om dig själv” I brevet berättar du om dig själv och varför du vill gå kursen.
4. Runö folkhögskola bekräftar att vi har fått din ansökan
5. Har du sökt till svenska som andraspråk grundläggande kommer du att bli kallad på en intervju där du får göra ett språktest
6. Övriga sökande får med e-post ett besked om hur antagnings-urvalet går till samt datum för detta. Detta sker löpande under vår respektive höst
7. Antagningsbesked med begäran om svar skickas löpande tills dess att kurserna är fulltecknade
8. I samband med kursstart får du en faktura. Fakturan täcker försäkring, förbrukningsmaterial, utskrifter, kopiering, studiebesök, föredragshållare och gemensamma aktiviteter under hela läsåret. Du betalar själv din kurslitteratur.
Övrig information om antagning:
- Vid återbud eller avhopp efter kursstart sker återbetalning endast vid uppvisande av läkarintyg.
- Om du inte blivit antagen och tycker att beslutet har fattats på fel grund ska du i första hand vända dig till kursadministratören på antagning@runo.se och i andra han kan du överklaga det till skolans studierektor, Ann Andersson ann.andersson@runo.se
Vad kostar det att gå på folkhögskola?
Själva undervisningen på folkhögskolan är avgiftsfri. Däremot får du betala för kurslitteratur, studiematerial, studiebesök, kopiering, gemensamma aktiviteter med mera.
När du söker till en folkhögskola får du information om vilka kostnader som gäller din kurs. Du känner till kostnaderna innan du påbörjar kursen.
Får jag studiestöd när jag går på folkhögskola?
När du studerar på folkhögskola har du möjlighet att söka statligt studiestöd via CSN. Detta eftersom alla folkhögskolekurser är studiestödberättigade. Hur mycket, och hur länge du kan få studiestöd, beror bland annat på om du är under eller över 20 år, och vilken nivå din kurs är på.
Läs mer på CSN’s webbplats >
Får jag betyg på folkhögskola?
Folkhögskolan ger inga betyg i enskilda ämnen utan har ett eget bedömningssystem. Du som studerar på behörighetsgivande kurs (allmän kurs) kan få ett studieomdöme som är en sammanfattande bedömning av studieförmågan. Studieomdömet grundar sig på en gemensam bedömning som görs av alla dina lärare på skolan. Du kan också få ett behörighetsintyg där folkhögskolan intygar att du har uppnått en viss behörighet i ett ämne.
Studieomdömet anges i en sjugradig skala
Den studerande kan endast få ett sammanfattande studieomdöme.
Följande beteckningar används (både den verbala termen och siffervärdet ska anges):
- Utmärkt studieförmåga (4)
- Mycket god – Utmärkt studieförmåga (3,5)
- Mycket god studieförmåga (3)
- God – Mycket god studieförmåga (2,5)
- God studieförmåga (2)
- Mindre god – God studieförmåga (1,5)
- Mindre god studieförmåga (1)
Studieomdöme ges endast på allmänna kurser som är minst 30 veckor långa.
Vid bedömning för studieomdöme beaktas följande faktorer:
• Kunskaper och färdigheter och utveckling av dessa.
• Förmåga till analys, bearbetning och överblick.
• Ambition, uthållighet och förmåga att organisera studier.
• Social förmåga.
När du har studerat klart:
Intyg och behörighet inför vidare studier
Du som studerar på Runö folkhögskola får ett studieomdöme i slutet av varje läsår. Vid kursens slut får du också ett intyg som visar vilka ämnen du läst och vilken behörighet du har inför vidare studier.
Studieomdöme
Studieomdöme sätts i slutet av läsåret gemensamt av samtliga lärare du haft under läsåret. Detta förutsatt att du uppfyller kraven för fullgjord kurs (minst 80 % närvaro), kunskapskrav samt att alla kostnader är betalda.
Studieomdöme är folkhögskolornas egen form för bedömning av din förmåga till vidare studier. Studieomdömet bygger på en helhetsbedömning av olika faktorer som tillsammans speglar studieförmågan.
Studieomdöme ges inte i enskilda ämnen, utan bedömningen görs gemensamt av den pedagogiska personalen och grundar sig på hela den genomgångna folkhögskolekursen. Folkhögskolestuderande med intyg om grundläggande behörighet samt studieomdöme utgör en egen urvalsgrupp vid tillträde till universitet och högskola.
För att sätta studieomdöme är det dessa faktorer som lärarna utgår ifrån, nämligen deltagarens:
• Kunskaper och färdigheter och utveckling av dessa
• Förmåga till analys, bearbetning och överblick
• Ambition, uthållighet och förmåga att organisera studier
• Social förmåga